Als we denken aan de apparatuur waar professionele atleten baat bij hebben voor training, weten we dat geavanceerde technologie al meer dan een decennium wordt toegepast in alle faciliteiten, persoonlijke apparaten en recentelijk vergezeld door de prestaties van alle tracking-apps die daar nog een extra dimensie hebben aan toegevoegd.
Maar trainen om topprestaties te bereiken, vereist meer dan alleen fysieke fitheid, en daarom hebben veel topsporters neurofeedback-training in hun routine opgenomen.
Enthousiaste gebruikers van deze hersenstimulatiemethode zijn onder meer de Amerikaanse Olympische en Canadese skiteams, beachvolleyballer Kerri Walsh-Jennings, American football-speler Kirk Cousins, NBA-speler Tobias Harris, leden van het Italiaanse voetbalteam, wiens atleten in 2006 beschreven neurofeedback als hun geheime wapen voor hun prestaties en succes.
Neurofeedback zal gemeengoed blijken te zijn onder de toppresteerders van deze wereld, van Olympiërs tot zakenmensen die in Fortune 500-bedrijven werken. Hun geheim: zij zorgen net zo goed voor hun hersenen (geest) als voor hun lichaam. EEN GEZONDE GEEST IN EEN GEZOND LICHAAM !
Hier zijn 5 punten die neurofeedback-atleten helpen hun sportprestaties te verbeteren.
1. Aandacht en concentratie
Door de hersenen te trainen zichzelf te herstellen en opnieuw in balans te brengen, opnieuw efficiëntere verbindingen tot stand te brengen wanneer sommige disfunctionele worden geïdentificeerd in realtime, heeft als effect dat de hersenen bij elke sessie opnieuw worden georganiseerd.
Door dit te doen resulteert neurofeedback in een verbeterde concentratie, worden de hersencapaciteiten vernieuwd en kunnen de hersenen gemakkelijk afleidende prikkels negeren en verbonden zijn met het heden zonder dat het verleden of de toekomst de actie verstoort, terwijl ze bijzonder alert blijven voor de omgeving.
We kunnen ons goed voorstellen dat de prestaties in een wedstrijd erdoor worden verbeterd. De concentratie is fijner en preciezer, de geest is niet verward, hij is aandachtig.
2. Emotionele controle
De sportwereld is niet mals zodra je in competitie en sport van zeer hoog niveau komt. Een van de grootste uitdagingen voor atleten na concentratie, is het vermogen van de atleet om goed om te gaan met stress en externe druk. Degenen die op het hoogste niveau presteren, bezitten een groot emotioneel meesterschap wat een groot verschil kan maken in de competitie.
Of het nu bij een Olympische gymnastiekwedstrijd of op een golfbaan is, de atleet staat onder ernstige stress en er kunnen gevoelens van angst (snellere hartslag, zweethanden, kortademigheid) optreden. Hij moet deze reacties dan deactiveren. Geleidelijk aan leren de hersenen om te gaan met deze stressvolle omstandigheden.
De neurofeedback biedt hulp om te ontstressen of om sneller af te komen van de stress. Hij stabiliseert niet alleen de stemming, maar ook de emotionele perceptie die, dankzij deze neuronale gymnastiek, de persoon in staat stelt om er afstand van te nemen, wat hun vermogen om met stress om te gaan direct verbetert.
3. Hersenen en fysieke training
De vermogens van atleten nemen af met de leeftijd. Het lichaam van een atleet gaat vaak tot het uiterste en toch komt het erop aan om naast de optimale prestaties van het lichaam ook het goed functioneren van de hersenen op peil te houden.
Bij neurofeedback wordt niet alleen voor het lichaam gezorgd, maar ook voor de hersenen en het vermogen om vitale functies op een hoog niveau te houden.
Deze hersenfitness stelt sporters in staat hun prestaties langer vast te houden door hun training af te ronden.
4. Verbeterde slaap
Als geen ander begrijpen en respecteren atleten de impact van slaap op hun prestaties. Herstellende slaap zal het lichaam herstellen en het goed presteren mogelijk maken. Neurofeedback verbetert de kwaliteit en diepte van de slaap en komt dus direct ten goede aan sporters.
5. Herstel van de hersenfunctie na laesies
Boksen, mountainbiken, American football, rugby, voetbal,… Het is niet ongebruikelijk dat sportbeoefening leidt tot een groot aantal blessures, ongevallen en fysieke druk. Het kan zowel gaan om harde ballen of slagen op het hoofd, meerdere valpartijen en/of te grote inspanningen. Sommige blessures zullen één keer voorkomen, maar andere kunnen constante micro-agressies zijn die gedurende jaren aanhouden.
De gevolgen, soms onzichtbaar of niet voor de hand liggend, kunnen verschijnen als: verminderde aandacht, ongecontroleerde emotionele controle, onevenwichtigheden, angst, slapeloosheid of andere ongemakken.
Dankzij de neuroplasticiteit, signaleert en traint neurofeedback de hersenen om laesies te herstellen, waardoor ze weer optimaal kunnen functioneren, zelfs na jaren van microtrauma of lang nadat het trauma zich heeft voorgedaan.
Vind je het interessant?
Wil je het eens proberen? U kan nooit teveel trainen. Onze sessies vinden plaats in het hart van de natuur buiten de stad, op enkele kilometers van Brussel.